Kalité vyann an Kwéyòl - Kinds of meat in Kwéyòl.
When speaking about meat in Kwéyòl, the word vyann meaning "meat" is in some cases placed before the name of the animal to indicate that the flesh of the animal will be eaten. This is done to remove all ambiguity from the sentence.
E.g. kochon ---> pig (animal)
vyann kochon ---> pork (meat from a pig or pig meat)
(vyann) ti mouton
de l'agneau
lamb
(vyann) bèf
du boeuf
beef
(vyann) poul
du poulet
chicken
(vyann) kanna
du canard
duck
(vyann) mouton
du mouton
mutton
(vyann) bich/sèf
du chevreuil
venison
kwis-kwapo
cuisse de grenouille
frog's legs
Fruits - Fwitay
Here is a small list of fruits. Most of them are tropical fruits that are enjoyed by the people who live in the Caribbean region and the rest of tropical America.
fig (feeg)
la banane
banana
moulon (moo-lohn)
la pastèque
watermelon
zanana (zah-nah-nah)
l'ananas
pineapple
zikak (zee-kak)
les icacques
cocoa plum
siwiz (see-weez)
la cerise
cherry
ponm mawak (pom mah-wak)
pomme d’eau
pommerac or Malay apple
kawanbòl (kah-wahn-bohl)
la carambole
carambola or five fingers
papay (pa-pai)
la papaye
pawpaw or papaya
zabok. (zah-boh-kah)
l'avocat
avocado, avocado pear, pear or zaboca
ponm kannèl (pom kah-nel)
pomme cannelle
sugar apple
kaymik (kai-meek)
pomme du lait
caimite or star apple
babadin (bah-bah-deen)
la grendelle
barbadine or granadilla
ponm siwèt (pom see-wet)
le dindoulier
Indian plum
pwadou (pwah-doo)
les pois doux
pois doux or ice-cream bean
koko (ko-ko)
le coco
coconut
coconut
gwiyav (gwee-yahv)
la goyave
guava
tjennèt (chen-net)
la quenette
chennet, guinep, akee, Spanish lime
ponm-fwans (pom-fwahns)
la pomme
apple
fwèz (fwehz)
la fraise
strawberry
wézen (way-zehn)
les raisins
grapes
lagwenad (lah-gwehn-nahd)
la grenade
pomegranate
fwanbwaz (fwahn-bwahz)
la framboise
raspberry
pwin (pween)
le pruneau
plum Drinks - Bwè
labyè mawon (la-byeh mah-wohn)
la bière brune
dark beer
labyè jòn (la-byeh zhohn)
la bière blonde
light beer [colour]
kafé (kah-fay)
du café
coffee
kafé èk kwèm (kah-fay ehk kwehm)
du café crème
coffee with cream
kafé èk lèt (kah-fay ehk let)
du café au lait
coffee with milk
kafé nwè (kah-fay nweh)
du café noir
black coffee
kafé dékafiné (kah-fay day-kah-fee-nay)
du café décaffeiné
decaffeinated coffee
lèt (let)
du lait
milk
dité kako (dee-tay kah-ko)
du lait chocolaté
chocolate flavoured milk
ji (zhee)
le jus
juice
ji zòwanj (zhee zoh-wanzh)
jus d'orange
orange juice
sitwonad (seet-wo-nad)
le citron pressé
lime juice
dité (dee-tay)
du thé
tea
dité vèt (dee-tay vet)
du thé vert
green tea
dité nwè (dee-tay nweh)
du thé noir
black tea
dité vèt (dee-tay vet)
du thé vert
green tea
dité nwè (dee-tay nweh)
du thé noir
black tea
dité èk sitwon (dee-tay ehk seet-wohn)
du thé au citron
tea with lime
dité èk sik (dee-tay ehk seek)
du thé sucré
tea with sugar
tizan (tee-zahn)
une tisane
herbal tea
dité glasé (dee-tay gla-say)
du thé glacé.
iced tea
dlo (dlo)
de l'eau
water
glo minéwal (glow mee-nay-wal)
de l'eau minéral
mineral water
diven wouj (dee-vehn woozh)
du vin rouge
red wine
diven wozé (dee-vehn wo-zay)
du vin rosé
rosé wine
diven blan (dee-vehn blahn)
du vin blanc
white wine
No comments:
Post a Comment