Friday, 15 March 2013

All about Food (Part 3)

In this lesson, you will be introduced to specific foods and drinks.

Kalité vyann an Kwéyòl - Kinds of meat in Kwéyòl.


When speaking about meat in Kwéyòl, the word vyann meaning "meat" is in some cases placed before the name of the animal to indicate that the flesh of the animal will be eaten. This is done to remove all ambiguity from the sentence.  

E.g. kochon ---> pig (animal)
       vyann kochon ---> pork (meat from a pig or  pig meat)

(vyann)  ti mouton
               de l'agneau
               lamb

(vyann)  bèf
              du boeuf
              beef

(vyann) poul
             du poulet
             chicken 

(vyann) kanna
             du canard
             duck

(vyann) mouton
              du mouton
              mutton  

(vyann) bich/sèf
              du chevreuil
              venison

              kwis-kwapo
              cuisse de grenouille
              frog's legs 
             
  

    Fruits  - Fwitay

Here is a small list of fruits. Most of them are tropical fruits that are enjoyed by the people who live in the Caribbean region and the rest of tropical America.

fig (feeg)
la banane
banana


moulon (moo-lohn)
la pastèque
watermelon

zanana (zah-nah-nah)
l'ananas
pineapple

zikak (zee-kak)    
les icacques
cocoa plum

siwiz (see-weez)
la cerise
cherry

ponm mawak (pom mah-wak)
pomme d’eau
pommerac or Malay apple

kawanbòl (kah-wahn-bohl)
la carambole
carambola or five fingers  

papay (pa-pai)
la papaye
pawpaw or papaya 

zabok. (zah-boh-kah)
l'avocat
avocado, avocado pear, pear or zaboca

ponm kannèl (pom kah-nel) 
pomme cannelle
sugar apple

kaymik (kai-meek)
pomme du lait
caimite or star apple


babadin (bah-bah-deen)
la grendelle
barbadine or granadilla

ponm siwèt (pom see-wet)
le dindoulier
Indian plum

pwadou (pwah-doo)
les pois doux
pois doux or ice-cream bean   
         
koko (ko-ko)
le coco
coconut

gwiyav (gwee-yahv)
la goyave
guava

tjennèt (chen-net)
la quenette
chennet, guinep, akee, Spanish lime



ponm-fwans (pom-fwahns)
la pomme
apple

fwèz (fwehz)
la fraise
strawberry

wézen (way-zehn)
les raisins
grapes      

lagwenad (lah-gwehn-nahd)
la grenade
pomegranate

fwanbwaz (fwahn-bwahz)
la framboise      
raspberry

pwin (pween)
le pruneau
plum       




Drinks - Bwè

 

labyè mawon (la-byeh mah-wohn)
la bière brune
dark beer

labyè jòn (la-byeh zhohn)
la bière blonde
light beer [colour]

kafé (kah-fay)
du café
coffee

kafé èk kwèm (kah-fay ehk kwehm)
du café crème
coffee with cream

kafé èk lèt (kah-fay ehk let)
du café au lait
coffee with milk

kafé nwè (kah-fay nweh)
du café noir
black coffee

kafé kafiné (kah-fay day-kah-fee-nay)
du café décaffeiné
decaffeinated coffee

lèt (let)
du lait
milk

dité kako (dee-tay kah-ko)
du lait chocolaté
chocolate flavoured milk

ji (zhee)
le jus
juice

ji zòwan(zhee zoh-wanzh)
jus d'orange
orange juice

sitwonad (seet-wo-nad)
le citron pressé
lime juice

dité (dee-tay)    
du thé
tea

dité vèt (dee-tay vet)
du thé vert
green tea

dité nwè (dee-tay nweh)
du t noir
black tea  

dité èk sitwon (dee-tay ehk seet-wohn)
du thé au citron
tea with lime

dité èk sik (dee-tay ehk seek)
du thé sucré
tea with sugar

tizan (tee-zahn)
une tisane
herbal tea

dité glasé (dee-tay gla-say)
du thé glacé.
iced tea                            

dlo (dlo)
de l'eau
water 

glo minéwal (glow mee-nay-wal)
de l'eau minéral
mineral water    

diven wouj (dee-vehn woozh)
du vin rouge
red wine

diven wozé (dee-vehn wo-zay)
du vin rosé
rosé wine   

diven blan (dee-vehn blahn)
du vin blanc
white wine  

No comments:

Post a Comment